Knížka Perníčkování

659,00 

Není skladem

Tato knížka je výsledkem šesti let sbírání zkušeností a spousty pokusů a omylů. Na 332 stránkách jsem se snažila sepsat všechny základní techniky a recepty, které jsem za roky vedení své Facebookové stránky posbírala. Ve 12 kapitolách se seznámíte s historií perníkářského řemesla, různými druhy perníkového těsta, včetně vytlačovaného perníku z dřevěných forem, a především se způsoby práce s bílkovou polevou. Každá kapitola je doplněná o podrobné foto návody, šablonky či grafické nákresy.
I když s perníčky teprve začínáte, díky této knížce se nebudete muset bát pustit například i do složitejších projektů, jako jsou vypouklé perníčky, nebo krajka zdobená bílkovou polevou. Zjistíte, že krásných krajkových výsledků dosáhnete i pouhým použitím zředěné polevy a malého štětečku.
Název: Perníčkování: Základní techniky a recepty
Autor: Tereza Semerádová
Obsah: 12 kapitol + vzorkovnice na mřížkovou krajku
Rozsah: 332 stránek
Rozměr: 210×260 cm
ISBN: 978-80-11-02375-1
Tisk: TNM Print
Datum odeslání: listopad 2022

Náčiní, které se bude hodit

Tato kapitola je určená především těm z Vás, kteří se chystáte udělat si z perníčkování oblíbený způsob relaxace tak, jako se to přihodilo mně. Dřevo, kov, plast, filamenty. Vykrajovátka a formičky na perníčky můžou mít celou řadu podob.

Těsta z medu, s kakaem i bez

Perníkové těsto, stejně jako ostatní druhy pečiva, v průběhu své existence procházelo vývojem a podléhalo různým moderním trendům v závislosti na dostupnosti surovin či nových výrobních procesech. Přesto, že historicky perníkové těsto zřídkakdy zahrnovalo tuk, v dnešní době jsou máslo či rostlinná náhražka na pečení základem pro dosažení měkkých perníčků.

Poleva: konzistence, barvení

O bílkové polevě u nás přetrvávají dva všeobecně rozšířené mýty. Prvním z nich je, že poleva se musí dlouho a poctivě šlehat. Druhým, že poleva musí mít dostatečně hustou konzistenci, aby vytvářela pevně držící vrcholky. Přesto, že tyto dvě vlastnosti jsou žádoucí u některých cukrářských receptů, není to případ polevy na zdobení perníčků.

Krajka, mřížka, vyšívání

Dřevěné a zdobené kakaem

Dřevěný vzor představuje časově nenáročnou techniku zdobení perníčků, jelikož dekor dřeva vzniká už při samotném pečení. Jedná se o kombinaci kakaového mořidla a obtiskové podložky, která se používá při vyvalování těsta. Obtisková podložka má podobu fólie s plastickým dekorem dřeva a zakoupíte ji v obchodech pro cukráře, jelikož je určená primárně k tvarování mléčné či fondánové hmoty.

Cibulák a lidové vzory

Lidové vzory by dozajista vydaly na jednu samostatnou knížku. Není pochyb, že patří v současné době k nejblíbenějším motivům, které se objevují na tradičních perníčcích i na, v zahraničí častějších, sušenkách. Paradoxně se ale nejedná o tradiční způsob zdobení. Modrotisk, cibulák či barevné slovanské a maďarské vzory jsou sice hojně zastoupeny na keramice či v textilním provedení napříč různými historickými obdobímy. Na perníčky se ale dostaly až nedávno.

Medvědi a plastické zdobení

Vzhledem k tomu, že plastické motivy bývají poměrně složité, jejich zdobení od oka bez předlohy zvládne jen malá hrstka vyvolených s uměleckým talentem. Co si ale máme počít my ostatní? Na výběr máte minimálně ze tří možností, které se liší v míře potřebných kreslících dovedností. Vzor můžete na perníček přenášet: 1) obrytím špejlí ještě před nazdobením, 2) obkreslením papírové šablonky potravinářskou tužkou, 3) nazdobením dopředu na průhlednou fólii.

Chaloupky velké i maličké

Přesto, že pečení, zdobení a lepení perníkové chaloupky představuje pro mnohé vánoční noční můru, z hlediska složitosti lze základní chaloupky zařadit mezi perníčkové projekty pro začátečníky. Stačí si totiž jednotlivé dílky po upečení upravit pomocí nože a chaloupka bude držet pohromadě téměř sama. Chaloupky existují v různých tvarech velikostech a s různým počtem dílků. K jejich vytvoření můžete využít jak vlastní papírové šablonky, tak i zakoupená vykrajovátka.

Duté kraslice, srdíčka a ozdoby

Ať už si zvolíte srdíčka, kulaté baňky nebo kraslice, u obdarované osoby určitě zabodujete. Duté perníčky, někdy také označované jako 3D perníčky, překvapí nejen svým vypouklým tvarem, ale případně i svým obsahem. Do dutého perníčku totiž můžete schovat malé překvapení v podobě lentilek, oříšků, či dokonce menších čokoládových mincí.Při pečení tohoto druhu perníčků se neobejdete bez speciálních formiček.

Kazety lepené, z formy, i vykrajované

V této kapitole najdete návody a vzorové předlohy pro každý ze zmiňovaných typů kazet a truhliček. Doufám, že se mi podařilo celý proces tvorby dostatečně srozumitelně popsat i fotograficky zdokumentovat. Pokud už máte za sebou svoji první perníkovou chaloupku, nebojte se zkusit jednu z hranatých truhliček. Postup je totiž naprosto totožný. Rychlého úspěchu dosáhnete rovněž s vykrojenými srdíčky poskládanými na sebe.

Ostatní perníkové složitosti

Při psaní této knížky jsem se snažila alespoň trochu odstupňovat všechny postupy a techniky podle jejich náročnosti. Jak asi očekáváte, tato kapitola tedy obsahuje ty náročnější kousky. Zúročíte zde dovednosti týkající se skládání chaloupek, hranatých tuhliček i pečení 3D perníčků. Přesto, že tyto dovednosti Vám dávají nesčetné možnosti, do této kapitoly jsem se rozhodla zahrnout jen dva druhy složitostí: mlýnky a perníčkové knížky.

Vzorkovnice: tenké krajky

Jak jste si mohli všimnout, bílé mřížkové krajky najdete téměř na každém perníčku v této knížce. Krajkových vzorů existuje nesčetné množství a pravděpodobně se nikomu nikdy nepodaří posbírat a překreslit všechny. Z tohoto důvodu jsem si při přípravě této knížky stanovila mnohem menší ambice.

koupit Knížku Perníčkování

Není skladem